headerimage

De Containers

Ander type container
De nieuwe mini- en verzamelcontainers die in de gemeenten Oldebroek, Elburg, Harderwijk en Nunspeet worden gedistribueerd zijn van het type “Diamond” of “DU”. In plaats van een smalle opnamerand hebben deze containers nu een schort aan de voorzijde. Deze schort loopt aan de binnenzijde taps toe en heeft dan uiteindelijk de vorm van een driehoek. In deze schort zit tevens de herkenningschip verwerkt. Alle minicontainers hebben een inhoud van 240 liter. De inzamelvoertuigen zijn uitgerust met twee driehoekige opname systemen waarbij in de punt van de driehoek de antenne zit om de chip te lezen.

  

De verzamelcontainers in de cocons worden ook vernieuwd zodat ze probleemloos met de nieuwe inzamelvoertuigen geledigd kunnen worden. De inhoud van deze containers is 1100 liter en ook hier zit de herkenningschip weer in de opnameschort.

Geluiddemping
De diamond containers zijn standaard voorzien van een geluiddempend deksel. Bij het openen slaat de deksel niet meer tegen de romp zodat de grootste geluidsveroorzaker van de container definitief tot het verleden behoort. In de gemeenten Oldebroek, Elburg en Nunspeet zijn de containers tevens voorzien van geluiddemping bij het sluiten van de deksel. Aan de onderzijde van het deksel zijn hiervoor rubber buffers aangebracht.

Herkenningschips
In iedere container zit een herkenningschip. Deze chip is gekoppeld aan het soort afval en aan een adres. De sticker die aan de zijkant van de container is geplakt geeft dezelfde informatie. De chip wordt tijdens het ledigen van de container gelezen. Middels een container management programma kan de gemeente over waardevolle informatie beschikken zoals o.a. berekenen hoeveel ledigingen er in de gemeente zijn, wat er gemiddeld wordt aangeboden, hoe en hoe vroeg/laat de routes worden gereden etc.